BreinWijs een workshop waar je blij van wordt

ADEMWIJS 3

BreinWijs een workshop waar je blij van wordt

Door Karel Jonker

De Ademwijs workshops worden goed bezocht, zeker in de tijd waarin Corona zich aandiende. Leefstijl en vooral kennis van het immuunsysteem geeft meer inzicht in wat jezelf kan doen om infecties en virussen buiten de deur te houden, maar ook dat een gezonde leefstijl het herstel bevorderd. Steeds vaker vroeg men na afloop van deze workshop of er een vervolg was op deze boeiende kennis. En deze eis er nu, BreinWijs.

Bij Ademwijs oefenen we vooral met de ademhaling uit onder andere de Wim Hof Methode en sluiten we af met een ijsbad of, in de winter een dip in open water. De combinatie met sport laat zien dat je meer kan en meer presteert dan je denkt dat je kan, door de juiste mindset en de juiste instelling. Voor mij als instructeur van deze Ademwijs workshop is het telkens weer bijzonder om te zien dat zeker 90% van de deelnemers zichzelf verbaasden over wat men had gedaan. Het is opmerkelijk te zien dat de mensen in de meeste gevallen meer kunnen, fysiek, mentaal. De voeding voor deze toegenomen prestatie was niet een wonder maar gewoon een overtuiging, een gedachte een opdracht aan jezelf. Dit is op zich natuurlijk een bijzonder gegeven. Je zet jezelf aan tot een betere prestatie en het lukt. Je staat versteld van jezelf. Hier moeten we meer mee doen vonden we bij De Leefstijl Academie. BreinWijs was geboren. 

BreinWijs gaat dieper in op de effecten van stress en de noodzaak van bewegen. We staan stil bij de ontwikkeling van neurale netwerken en vooral de wijze waarop je zelf invloed kan uitoefenen op een rijke ontwikkeling van je brein. Het is een workshop welke is opgebouwd uit theoretische kennis, sport activiteiten, ademhaling en meditatie. Alles gericht op de effecten op het brein en daarmee de effecten op het gehele lichaam, het totale zijn en op je gezondheid, het welbevinden en geluk. Kortom, we nemen je mee in de kracht van jezelf om gezond te zijn.

Om te ontwikkelen op die gebieden die jij dit nodig acht waarbij we garanderen dat het je lukt.  Als bijvoorbeeld iemand een instrument leert bespelen ontwikkelt deze in bepaalde delen van het brein neurale samenwerking van de afzonderlijk delen door de verbindingen van de neurale netwerken te ontwikkelen. Er komt een moment dat de ontwikkeling van dien aard is dat het een routine wordt. Om te blijven ontwikkelen zal de muzikant een meer ingewikkeld muziek stuk zoeken en zo blijft het brein uitgedaagd, de ontwikkeling gaat verder en de muzikant wordt beter in het bespelen van zijn instrument. Dat begrijpen we allemaal nog wel want zo hebben we allemaal leren lopen, fietsen praten etc.. We hebben, misschien minder bewust, ons brein ontwikkeld. 

Maar als we deze ontwikkeling nu eens bekijken in het kader van storende en helpende gedachten?  Het leren van het bespelen van een instrument is vooral herhaling, het leren van een vaardigheid is vooral oefenen, het hanteren van storende gedachten is ook een ontwikkeling van neurale netwerken maar dan vooral over het niet kunnen. Dat is goed nieuws, want als we kunnen ontwikkelen tot iets niet kunnen dan kan je ook ontwikkelen naar wel kunnen. Het is namelijk hetzelfde proces. Dus helpende gedachten naar een stimulerende mindset en een consequente uitvoering ontwikkelt sterke neurale processen tot een routine. Is het echt zo simpel? Ja, wel als het gaat om de theorie. De praktijk is anders omdat er veel invloeden een rol spelen. De omgeving speelt een belangrijk rol in het stimuleren naar het gewenste resultaat. Maar ook de rust en het overzicht om daadwerkelijk tot leren over te gaan. Onze westerse leefstijl is vooral hectisch en overprikkeld. Een overprikkeld brein is niet een gezond brein.

Tijdens de workshop wordt je duidelijk welke processen in het brein aan het werk zijn. Waarom stress ontstaat en welke invloed jouw gedachten hebben. Over mitochondriën, over de invloed van actief bewegen en de beloning hierop door het goede gevoel en waar dit goed gevoel vandaan komt. Maar ook hoe je dagelijks je overprikkelde brein tot rust kan brengen waardoor leren van nieuwe vaardigheden, van gezonde gedachten daadwerkelijk op celniveau wordt verbeterd. Kortom een voorzetting van de AdemWijs maar BreinWijs is ook zonder deze workshop heel goed te volgen. De groep is kleiner dan bij Ademwijs en het beslaat meer uren. Er is een heerlijke lunch tussen de middag maar vooral….. Na BreinWijs ga je blij naar huis. Je hebt inzicht in de manier waarop je het per direct in je leven kan inpassen. Kortom we doen aan belangrijke duit in het zakje van de “Blije Mens”

Tot ziens bij Breinwijs.