De Leefstijl Academie en Brickhouse Academy slaan handen ineen

WhatsApp Image 2023 08 28 at 19.05.13

De Leefstijl Academie en Brickhouse Academy slaan handen ineen

door Karel Jonker

De Leefstijl Academie en Brickhouse Academy hebben de handen ineengeslagen om een geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach aan te bieden in Noord- en Oost Nederland. De opleiding, van de Brickhouse Academy onder het label LeefstijlCoach Academy, wordt inhoudelijk ondersteund door De Leefstijl Academie.

De reden voor de samenwerking is tweeledig. Ten eerste is de kwaliteit van de opleiding van Brickhouse Academy erg hoog. De opleiding is door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) geaccrediteerd en wordt gegeven door ervaren docenten met een brede kennis van leefstijl en gedragsverandering. Ten tweede is er in Noord- en Oost Nederland veel behoefte aan leefstijlinterventie en begeleiding naar gedragsverandering. In deze regio zijn echter relatief weinig opleiders voor leefstijlcoaching.

De samenwerking is belangrijk voor de kwaliteit van de zorg in Noord- en Oost Nederland. Meer en meer wordt duidelijk dat hoge zorgkosten, beschikbaarheid zorgpersoneel en behoefte aan goede begeleiding bij leefstijl noodzakelijk is. Preventie is een mooi idee, maar mensen weten vaak niet meer wat nu wel en niet goed is, in bijvoorbeeld voeding.  Door de opleiding in deze regio aan te bieden, kunnen meer mensen in deze regio terecht voor de leefstijlcoachopleiding, waarna er in deze regio meer goed opgeleide coaches beschikbaar komen. Hiervoor was men voor deze opleiding vaak aangewezen op de randstad, online of tot niet-geaccrediteerde opleidingen.  Maar een dergelijke opleiding waarin je een beroep leert waar coaching en leefstijl begeleiding je werk wordt, is het toch goed klassikaal te werken en goede kwaliteit te bieden. Naast kennisoverdracht ligt de nadruk op coachvaardigheden en toegepaste leefstijlinterventies. De mensen in het Noorden en Oosten van het land krijgen hiermee meer toegang tot verantwoorde coaching, wat direct zijn weerslag zal hebben op preventie en hiermee minder druk op de zorg. Ook zorgverzekeraars zijn van mening dat het antwoord in preventie te vinden is en zijn meer en meer bereid dit voor hun klanten te vergoeden. 

Leefstijlcoaching met de nadruk op doen

We zien dat de vraag naar goede begeleiding in gedragsverandering naar een gezonde leefstijl steeds groter en noodzakelijker wordt. Met deze samenwerking kunnen we aan deze vraag voldoen en mensen in Noord- en Oost-Nederland helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. De Brickhouse Academy opleiding LeefstijlCoach wordt inhoudelijk vormgegeven door Hoogleraar Preventie Ingrid Steenhuis. Tevens ontwikkelt zij praktische werkvormen en boeken over de toepassing van leefstijlverandering. Mensen weten vaak wel wat gezond en minder gezond is, maar het bijpassende gedrag vertonen is moeilijk. De Leefstijlcoaches leren vooral hun cliënten hierin te ondersteunen op praktisch en toegankelijk niveau. De wetenschap in praktijk brengen op een manier die voor iedereen ook is uit te voeren. Dit is vooral de reden dat De Leefstijl Academie deze samenwerking van toegevoegde waarde vindt bij de eigen missie.  Bij de Leefstijl Academie is alles gericht op concreet toepassen van de gewenste leefstijl. Zo zijn er de programma’s bij bedrijven voor vitale medewerkers maar ook de workshops op het gebied van ademhaling, sport en bewegen en zijn er naast programma’s over gedrag als de Roos van Leary ook het aanbod groepen die als gevolg van Long Civid aan herstel werken. Alles met met een doel: kennis en wetenschap praktisch toegankelijk maken. Voor iedereen met de nadruk op doen.

“De opleiding is praktijkgericht en biedt cursisten de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om als leefstijlcoach aan de slag te gaan. We zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking zal bijdragen aan een betere leefstijlzorg in Noord- en Oost-Nederland.” De opleiding LeefstijlCoach start in september 2023. Meer informatie is te vinden op de website van de Leefstijl Academie waar geïnteresseerden zich direct kunnen inschrijven voor het webinar van 2 oktober. Hier krijg je informatie en kan je vragen stellen aan docenten en studenten. 

Kortom, we zijn erg blij met deze samenwerking en zullen de komende tijd aandacht besteden aan de opstart. De leefstijlcoachopleiding is incompany mogelijk waarmee bedrijven hun eigen deskundigheid binnenhalen om medewerkers te ondersteunen bij preventie ten behoeve van minder verzuim en verloop. Misschien wel de meest belangrijke uitdaging in een krappe arbeidsmarkt.

De Leefstijl Academie is er klaar voor!