De kracht van ademhaling

Schermafbeelding 2023 05 08 om 08.13.34

De kracht van ademhaling

Door Karel Jonker

Het is de gewoonste zaak van de wereld waneer je een blessure hebt of klachten aan je bewegingsapparaat, zoals dat zo mooi heet, je een fysiotherapeut bezoekt. Je kan je ervoor verzekeren, zodat de drempel om je te laten behandelen laag is. Als je voor een spierblessure naar de fysio gaat zou het dan net zo normaal kunnen zijn dat je voor stressklachten naar de ademcoach gaat?

De vergelijking is dezelfde. Immers, je weet dat ademhaling onder invloed van stress en ziekte verandert. Net als dat je anders gaat lopen wanneer je een enkelblessure hebt ga je anders ademen wanneer je veel stress hebt. Bij de enkelblessure drukt de fysio op de gevoelige plek en dat voel je. Bij de ademcoach word je ook weer verbonden met het gevoel in je lijf als gevolg van een verkeerd ontwikkelde ademhaling. Lijkt dat je vreemd? Adem eens 15 x heel diep in en uit en sluit daarna je ogen en sta eens stil bij de sensaties in je lijf…. Je voelt je wat duizelig, je voelt tintelingen, licht in je hoofd etc. Dit is wat een persoon met hyperventilatie de hele dag voelt. Soms verwoord als: ‘Ik voel me niet top vandaag, onrustig en gejaagd.’

Je kan in zekere zin zeggen, je hebt een ‘blessure in de ademhaling”. Je bent verkeerd gaan ademen, je voelt het aan je lichaam maar kan niet thuisbrengen waar het vandaan komt. Tijd voor een sessie ademcoaching, waarin je leert anders te ademen voor een betere slaap, een gezonder lichaam en tools voor invloed op het stressniveau. Want goede ademhaling is essentieel voor een gezond leven. Tal van wetenschappelijk onderzoeken hebben aangetoond dat ademhaling key is in meer dan 300
ziektebeelden. De stressvolle samenleving, werkdruk, prestatiedrang en het gevoel dat je mee moet blijven doen in de ratrace zijn triggers voor een verkeerde ademhaling. Het goede nieuws is, je kunt het leren verbeteren. Door je meer bewust te worden van je ademhaling en met de juiste tools om het te verbeteren zul je snel het verschil gaan merken. Net als bij een spierblessure krijg je ook oefeningen mee voor thuis waarmee je de ademhaling op de juiste manier bewust kan inzetten. Je zult je afvragen waarom je dit niet eerder hebt geleerd.

Heb je interesse in informatie over wat ademcoaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met de Adem Academie, onderdeel van De Leefstijl Academie.