Waarom alleen jouw purpose vinden onzin is

purpose 3 uitgelicht

Waarom alleen jouw purpose vinden onzin is

Als klein meisje vond ik het geweldig om naar muziek te luisteren. Met grote ogen keek ik naar concerten van o.a. David Bowie op tv en luisterde ik cd’s die in huis waren helemaal grijs. Toen ik iets ouder was en zakgeld kreeg kocht ik van mijn opgespaarde centen mijn eigen cd’s. En dan niet ‘singles’, nee complete cd’s met een boekje. Vol enthousiasme zette ik dan de cd op en leerde het boekje vol lyrics en weetjes en persoonlijke noten van de artiest uit mijn hoofd. Door de komst van Spotify, en daarbij de ondergang van Free Record Shop, ben ik nu regelmatig op Google te vinden om teksten van een nummer op te zoeken, maar het is een passie die ik tot de dag vandaag nog steeds heb. En hierin word ik geleid door mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid op het gebied van muziek. Niet door de vraag of dit een onderdeel van mijn ‘purpose’ is.

Het vinden van een purpose is niet het probleem
Toch is het vinden van een purpose, vandaag de dag een nieuw doel geworden. Purpose is hetgeen wat jou uniek maakt en waarmee jij de wereld van dienst kun zijn, waardoor je een betekenisvol leven leidt. Het vinden naar dátgene wat naar het ultieme geluk moet leiden. Wat bepaalt hoe de dag ingedeeld moet worden of wat de keuze makkelijker maakt welk werk daarop aansluit. Iedereen is op zoek naar een purpose of heeft er misschien al één gevonden. Diegene die dat niet heeft, denkt dat hij of zij er zelf ook één moet hebben. Nog een druk die wordt meegegeven in de huidige maatschappij. Het jezelf vergelijken met de ander hierin, maakt dat er nog meer vragen naar boven komen. ‘Is er iets mis met me?’ of ‘Waarom lukt het de ander wel en mij niet?’ Het gras lijkt immers altijd groener bij de buren.

In trainingen die wij verzorgen komt de vraag: ‘Hoe vind ik mijn purpose?’ dan vaak terug. Na een aantal vragen, komt men er vaak achter dat men wel al weet wat zijn of haar drijfveren zijn voor een betekenisvol leven. Het is namelijk datgene waar je graag over praat, waar je vaak informatie over zoekt, of misschien al wat je zonder te weten al geïntegreerd hebt in je werk. Echter daar ligt het echte probleem niet.

Hoe stel jij je prioriteiten?
Het echte probleem is prioriteiten stellen. Kies je voor de dingen die jij graag wilt doen? Of kies je voor datgene wat anderen van jou verwachten? Blijf je negeren dat wat voor je staat? Want je doet al dingen die je leuk vindt, alleen kies je ervoor om te negeren dat wat je wilt. Herkenbaar is dat je excuses gaat maken, maar dat je ze zelf niet ziet of herkent. Stel, je wilt graag een boek schrijven. Je droomt ervan om een boek vast te houden met jouw naam als auteur erop, en het zou ook nog mooi zijn als het een bestseller wordt. In je hoofd heb je het boek al geschreven en wordt je aanbevolen door DWDD. Realiteit is echter dat je nog geen woord op papier hebt. En dan komen de excuses: Ik heb een volle werkweek, een boek schrijven past daar niet in. Ik wil elke dag leuke dingen doen met vrienden, ik heb geen tijd om een boek te schrijven etc. Maar wil je dan echt een boek schrijven? Als het antwoord ja is, dan is het gewoon een kwestie van inplannen en de juiste prioriteiten daarin stellen. Het klinkt heel simpel zo op papier. En eigenlijk is dat het ook.

Blijf nieuwsgierig
Daarnaast is er nog een ander ding als je veel focus hebt op het hebben van een purpose. Natuurlijk is het belangrijk om een doel na te streven. Vele onderzoeken maken duidelijk dat we blijer worden van iets waarbij we het gevoel hebben dat we nuttig bezig zijn, dan dat we werken aan iets zinloos. Echter, de kunst is om er nu van te genieten. Blijf nu nieuwsgierig, niet alleen naar datgene wat jij interessant vindt, maar houd een open blik. Deze houding brengt je naar plekken waar je moet zijn.

Het vinden van een purpose is onzin, want je weet het echt al. Het antwoord wat je zoekt, ligt vaker voor je neus dan je denkt. Wat je zoekt, zit al in je. Stel prioriteiten in datgeen wat jij oprecht belangrijk vindt, maak geen excuses hierin. Blijf je nieuwsgierigheid voeden. Of zoals David Bowie heeft gezegd: “Once you lose that sense of wonder at being alive, you’re pretty much on the way out.”

* Leren luisteren naar wat jij echt belangrijk vindt? Wij helpen je om hier een invulling aan te geven en aandacht te geven aan dat wat jij echt belangrijk vindt. Dit doen wij voor organisaties, gezonde medewerkers maakt een gezonde organisatie. Neem contact met ons op via info@deleefstijlacademie.nl