De denker en het lege hoofd

denker 1 uitgelicht

De denker en het lege hoofd

Wat heeft filosofie met een gezonde leefstijl? De filosoof als denker, traditioneel in een pose met het hoofd in de handen, sombere blik, tobbend over de zin van het leven. Je zou denken dat je hier niet per se vitaler van wordt. Immers de piekeraar ziet dikwijls beren op de levensweg en lichaam en geest worden meegesleurd in de pieker- en tobstand. Bij een gezonde leefstijl zien we de groene appel, de slanke sportieveling rennend over groene paden met de mondhoeken omhoog. Maar kloppen deze associaties?

Ja, we horen dat de hardloper het hoofd leeg loopt en dat de gezonde eter een gezond gewicht en veel bewegen meer veerkracht oplevert. Dat je het leven meer aankan zeg maar. Het hoofd leeg lopen is blijkbaar een goede zaak. Zonder gedachten zijn is het motto van de sporter en de mindfulness coach. De filosoof moet er niet aan denken aan een leeg hoofd. Waartoe ben je anders op aarde, om niet na te denken hoe het leven te leiden? Zou het hierom zijn dat het gemiddelde commentaarniveau van bijvoorbeeld de voetballer na een wedstrijd vaak nietszeggend is. De reactie van een persoon met een leeg hoofd? Op Johan Cruijff na uiteraard maar die was zich zelf misschien niet eens bewust van het filosofisch gehalte van zijn uitspraken. Het leuke hiervan is, we kennen ze bijna allemaal probleemloos opnoemen. Zelf vind ik de mooiste: “Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.”

Maar even terug naar de vraag wat heeft de filosofie met de gezonde leefstijl? In een land waarin burn-out voor een derde van de werkende en studerende bevolking een serieus probleem is. Onze levens zijn blijkbaar zo ingericht dat we massaal de kar niet meer trekken. Dat we met onze lege hoofden misschien wel juist te weinig stil staan bij het waarom van deze burn-out. Ja ons hooft zit wel vol maar waarmee? Met de nep nieuwsberichten van onze politieke leiders en andere Facebookvrienden? Of met de niet aflatende stroom berichten en filmpjes op onze smartphones? Zo vol dat we niet meer toekomen aan een noodzakelijk filosofisch moment van, “waar zijn we nu helemaal mee bezig”?

denker 1

Want is een burn-out eigenlijk niet een keuze? Ik denk het wel. En ik zie de lezer al opveren die op dit moment thuis zit met een burn-out. “Wat denkt deze schrijver wel niet met zijn uitspraak dat ik een keuze heb in deze vervelende situatie!”. Maar vraag je nu eens af waar je het liefst mee bezig bent, wat je het meest dierbaar is, welke mensen en situaties komen dan in je op? En hoe vaak heb je de afgelopen weken aan deze meest belangrijke zaken aandacht besteed? En vraag je dan eens af aan welke zaken je veel aandacht hebt besteed die veel energie kosten en die ver van je afstaan. Bijvoorbeeld dat je continue jouw telefoon raadpleegt terwijl je het liefst met degene die tegenover je zit in het restaurant een goed gesprek wil voeren. Of dat de werkdruk dermate groot is dat je het werk letterlijk mee naar huis neemt i.p.v. je baas te vertellen dat je zijn personele capaciteitsproblemen niet kan oplossen.

De Leefstijl Academie vindt dat op een filosofische manier nadenken over wat je nu echt het meest essentieel vindt in het leven noodzakelijk is. Het geeft je duidelijkheid over de manier waarop je wilt leven en je keuzes wilt maken. Niet dat de keuzes voor jou worden gemaakt door werk, bazen, vrienden of andere invloeden, maar dat jouw keuzes altijd een duidelijke basis hebben. Een basis van persoonlijke waarden en essenties die door niemand kunnen worden betwist.

Wij hebben een filosoof voor je uitgenodigd die ons komt inspireren. Lammert Kamphuis. Hij schreef een boek “Filosofie voor een weergaloos leven” waarover hij een lezing geeft in de doopsgezinde kerk in  Groningen op 1 februari 2019. Zijn boek achterflap bevat de tekst “Voor het leven bestaat geen generale repetitie. Je hebt slechts een kans”. Lammert neemt je mee in de wereld van denkers en geeft richting in de toepassing van filosofie in het dagelijks leven. Op een begrijpelijke manier.

Samen met Agents of Change heeft de Leefstijl Academie een tweetal workshops gekoppeld met de titels: Een waardenloos leven en Design your life. De inspiratie van de lezing zal je aan het denken zetten over wat een vitaal leven voor jou kan betekenen. De workshops geven er inhoud aan en concrete handvatten om een weergaloos leven te leiden. Dus we hopen op een hoofd vol. Vol van inspiratie en energie over een gezonde leefstijl, goede gedachten, voldoende beweging en vooral de manier waarop jouw eigen keuzes en jouw eigen waarden, jouw leven (gaan) bepalen. Daag ons en jezelf eens uit, word een filosoof en bedenk een vitaal, gezond en vooral lang en gelukkig leven….

denker 2