Sirano van ’t Zand: “Een vechtschool moet een maatschappelijke rol in de wijk vervullen.”

WhatsApp Image 2021 11 14 at 13.51.17

Sirano van ’t Zand: “Een vechtschool moet een maatschappelijke rol in de wijk vervullen.”

Door Cynthia Meevis

Sirano ’t Zand, geboren en getogen in Winsum, is de eigenaar van Fight Academy Groningen. Niet zomaar een vecht- en sportschool, maar een met een maatschappelijke bijdrage en een belangrijke rol in de wijk. We gingen in gesprek met Sirano om hem beter te leren kennen, om meer over zijn leefstijl te weten komen, en waarom hij het belangrijk vindt om een verbindende factor in zijn omgeving te zijn.

Hoe zag jouw route van vroeger tot aan vandaag uit?

Ik heb de middelbare school niet afgemaakt, maar ik ben op mijn 17e militair geworden. Dit heb ik tien jaar gedaan en ben ook uitgezonden geweest naar Litouwen en Afghanistan, ik heb het grootste gedeelte bij de infanterie gezeten en dus ook echt het veldwerk gedaan. Tijdens mijn diensttijd heb ik een mbo-opleiding gevold voor de richting jeugdzorg. In de afgelopen vier jaar heb ik de vervolgstappen daarvan genomen en heb ik de opleiding Social Work gedaan en daarvan ben ik net afgestudeerd. Terwijl ik die opleiding deed ben ik drie jaar geleden ook de kickboksschool geopend. Het is dan ook mijn persoonlijke missie geworden om de vechtsport voor iedereen in Nederland toegankelijk te maken. Daarmee bedoel ik dat het een veilige toegankelijke sport is voor iedereen. In Groningen zijn we al mooie stappen aan het maken, maar dit zou ik wel landelijk willen voortzetten.

Een mooie aanvulling is de opleiding Social Work op het werk wat je nu doet. Hoe zie je die combinatie?

Ik ben zelf van mening dat dat een kickboksen qua sport veel kan bijdragen aan het sociaal maatschappelijke stuk in de wijk als de hoogte of korrewegwijk. Dit is toch wel vanaf vroeger mijn droom geweest. Ik vergelijk het altijd een beetje met de oude films als Rocky, daar kan iedereen, ongeacht of je nu rijk of arm bent, of je fit bent of niet, er is gewoon plek voor iedereen. Vechtsport draagt bij aan zelfvertrouwen, discipline en assertiviteit.

Je bent als vechtschool dus nu al een verbindende factor in de wijk de Hoogte, hoe heb je dit toch weten vast te houden in de lockdown periode?

Juist dat was een extra drive om een tandje bij te zetten. We zijn in de afgelopen maanden geëxplodeerd qua aantal leden. We zijn in die periode bewust naar buiten gegaan om samen met de leden die hier komen buitenplekken te creëren waar gebokst kon worden. Zo hebben we met autobanden bokszakken gemaakt en in de stad opgehangen.

Je had zomaar een sportschool kunnen zijn, waarom heb je er toch voor gekozen om een vechtschool te zijn met een maatschappelijke rol?

Dat heeft mijn eigen ervaring te maken. Ik ben begonnen met kickboksen op mijn veertiende. Ik was een moeilijk mannetje vroeger en heb agressie regulatie training gehad. Veel agressie. Ik had moeite met het uiten van mijn emoties en was best druk en energiek. Nog steeds. Ik kon mijn energie niet in de goede vorm kwijt. Mede door vechtsport heb ik geleerd hiermee om te gaan, en heeft mij in laten zien wat belangrijke waarden zijn. Ook toen ik militair was heb ik best een moeilijke tijd gehad. Toen ik in mijn diepste dal zat heeft de structuur van vechtsport mij geholpen. En dit wil ik graag bieden aan anderen, iedereen is hier welkom, ook voor een kop koffie.

Je geeft ook kickboksen voor kinderen, hoe pak je dit aan, want dit is wel anders dan voor volwassenen?

We proberen aan te sluiten op de ontwikkelingsfase van de kinderen. We hebben de lessen voor kinderen in drie groepen gecategoriseerd aan de hand van leeftijd. Voor de allerkleinsten van 5 tot 8, gaan we aan de slag aan de hand van een parcours met hand oog coördinatie, balans etc. Maar ook op het gebied van sociale vaardigheden pakken we elementen. Hoe spreek je iemand netjes aan bijvoorbeeld? Dat soort waarden nemen we ook al mee in deze trainingen van 45 minuten. Voor kinderen van 9 tot 12 jaar wordt het wat serieuzer, daar liggen de waarden discipline en structuur, en samenwerking centraal. Wanneer ze sparren leren ze bijvoorbeeld hun grenzen stellen. Vanaf 12 jaar, zie je meer de fanatiekelingen, maar hier sluiten we ook aan op structuur en discipline, en maken we de koppeling met school waarom dit zo belangrijk is.

En de vechtschool heeft voor deze kinderen ook een buurtfunctie, want ze zitten hier ook huiswerk te maken of ze spelen op de playstation. Ik vind het belangrijk dat men hier zich thuis voelt.

Met de Leefstijl Academie ga je ook een project doen op een middelbare school waarbij we jongeren ander gedrag laten zien en soms het verkeerde pad op gaan, gaan begeleiden. Dit is weer een heel andere insteek, dan wat je doet op de vechtschool. Hoe zie je dit project?

Dit is inderdaad weer een andere kant. Het zijn jongens die wel van redelijke huize komen, maar je weet niet wat er thuis afspeelt. Het zijn wel jongeren die de grens opzoeken, en dat vind ik wel interessant omdat ik dat zelf vroeger ook deed. Dit gaan we aanpakken vanuit de Positieve Psychologie. Voor deze doelgroep is vechtsport interessant. Want het daagt ze uit, maar het leert ze ook beheersing, mindset en positieve groei. We gaan ze handvatten meegeven voor de rest van hun leven, maar ook nemen we de school en de ouders hierin mee, dat maakt dit project interessant.

Maandelijks verzorgen we samen met Fight Academy Groningen de workshop AdemWijs. Daarnaast werken we samen aan verschillende projecten op scholen. Hierbij wordt er een programma op maat gemaakt waarin de school, het gezin en de jongere meewerken. De focus ligt op de jongeren die in de hulpverlening zijn beland en door meerdere leefgebieden van hun erbij te betrekken bieden we door deze aanpak meer structuur en discipline. We gaan dmv boksen aan de slag met jongeren en geven workshops op het gebied van Positieve Gezondheid aan ouders, onderwijzers en professionals. gericht op deze jongeren.

Wil jij nog meer weten over Fight Academy Groningen? Ga dan naar: www.fightacademygroningen.nl