Michelle de Mol: de reizende psycholoog

WhatsApp Image 2021 10 04 at 16.10.49

Michelle de Mol: de reizende psycholoog

Leven waarin de waarde vrijheid echt centraal staat? Michelle de Mol doet het. Zij reist samen met haar vriend de wereld rond en werkt daarnaast online als psycholoog. Zo kan zij haar werk combineren met haar grote passie: reizen. Het is een leefstijl waar veel mensen van zeggen te dromen, maar wij zijn benieuwd hoe zij haar leven leidt. Maar ook hoe zij omgaat met de taboes die nu nog rusten omdat zij op ‘een andere manier’ leeft en werkt zoals de meesten doen. Karel Jonker interviewde haar.

Je werkt als online psycholoog, een manier van sessies geven die nog niet zo bekend is. Het is een nieuwe manier van zorg verlenen. Vind jij jezelf een zorgvernieuwer?

Zo zou ik mijzelf niet neerzetten, maar ik kan me wel voorstellen dat men mijn methode vernieuwend vindt. Ik laat vooral mijn werk en leefstijl online zien en hoop zo anderen te inspireren out of the box te denken. Ik ben daar zelf misschien nog wat bescheiden in om te zeggen dat ik een zorgvernieuwer ben, daarnaast word ik zelf ook geïnspireerd door anderen.

Waar raak jij van geïnspireerd van?

Ik heb in de specialistische GGZ gewerkt en daar waren enorme wachtlijsten. Ik vond het lastig om mensen teleurstellen en ze dus lang te laten wachten. Ik ben begaan met de mensen die ik spreek. Toen kwam ik in aanraking met bedrijven die online werken en waarvan hun doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen in directe tijd, dus cliëntgebonden tijd. Daarbij met zo min mogelijk administratieve taken. Op deze manier kunnen we meer mensen in de basis GGZ helpen waardoor je vroegtijdig hulp verleent en we uiteindelijk hopelijk minder mensen met complexere problematiek hoeven te helpen. Deze werkwijze inspireerde mij en ik wil graag aan dit probleem in de zorg bijdragen.

Je hebt gestudeerd voor psycholoog, juist omdat je deze mensen wil helpen vanuit intrinsieke motivatie. We zijn juist in de huidige tijd op zoek naar zorgvernieuwers die niet een verdienmodel en efficiency in zorgland als drijfveer zien. Kun jij met je idealistische beeld in het huidige zorglandschap werken?

Ja, er zijn nogal discussies over. Ik werk dan o.a. ook bij een online GGZ organisatie en we stonden laatst ook met een heel kritisch stuk in de Volkskrant. Er werd gezegd dat wij een bepaald verdienmodel hebben en dat wij juist een commerciële GGZ willen zijn, omdat we het anders doen en op die manier onze klanten binnenhalen. Volgens mij is elke organisatie op een bepaalde manier commercieel en willen we allemaal geld verdienen, dat is immers nodig om te blijven bestaan. Ik merk wel dat er soms wat wrijving kan ontstaan wanneer een organisatie het anders besluit te doen en bijvoorbeeld alleen nog maar online werkt. Ik denk dat hulpverlenen op verschillende manieren kan en dat dit daar één manier van is.

En die anderen, zijn dat mensen uit de gevestigde orde of de klanten?

Nee, de klanten vinden dit juist een uitkomst. Ze kunnen online ook buiten kantoortijden in gesprek vanuit hun vertrouwde omgeving. Ik zie veel tevreden klanten. Maar het zijn de mensen in de reguliere zorg die soms wat vastgeroest zitten, en die niet zo open staan voor de ideeën. En ik merkte het al toen ik aangaf dat ik online ging werken, daar kreeg ik kritische vragen op. Dat is niet erg, ik kon ze allemaal beantwoorden met mijn eerste ervaringen, maar ik merkte dat niet iedereen daarvoor open stond.

Hoe was de corona periode voor jou? Want je hebt een reizend bestaan en je werkt als online psycholoog?

Ik was eigenlijk met meerdere dingen bezig, ik was voor het reizen al met online werken bezig. Maar toen ik ging reizen liep ik ook tegen wat privé dingen aan. Ik had de huur van mijn huis opgezegd, ik nam afscheid van vrienden en familie, best grote life events. Ik merkte dat ik dat wel lastig vond want we konden ook niet de reis maken die we graag wilde maken. We wilden eigenlijk de wereld over en we moesten ons houden aan bepaalde regels. Maar ik merkte uiteindelijk dat het reizen icm werken mij heel veel rust gaf. Ik kreeg een goed werkritme en betere werk-privé balans. En het werken terwijl je reist is ook heel goed te doen. Het maakte me niet zoveel uit of ik thuis in Nederland zat of in een appartement op reis. Als ik maar een goede WIFI had, daarnaast zorgde ik ervoor dat ik een witte muur achter mij had, zodat het voor cliënten niet overkomt alsof ik bij elke sessie in een andere ruimte zat.

Je maakt zelf dat het anders gaat dan anders. Het is ook een kenmerk, wat doe je dan? Zijn het ook de mensen die je vragen voor ondersteuning? Reizende mensen?

Ja dat zijn ook mensen die voor langere tijd reizen. En dat ze tijdens het reizen erachter komen dat het niet alleen maar leuk is. Door het reizen herken je sneller (minder fijne) patronen dan in Nederland. Je bent vaak ‘met jezelf’, dat kan het reizen wel eens zwaar maken. Dat is waar mensen regelmatig tegenaan lopen.

Wat is het verschil tussen werken bij een online GGZ organisatie en de mensen die je helpt als Reizende psycholoog?

Ik denk dat het grootste verschil is dat bij de online GGZ organisatie er daadwerkelijke andere problematiek is, ik moet dan echt een classificatie vaststellen volgens de DSM zoals een angststoornis, depressieve stoornis. En werken we met Nederlandse ZV samen om goede zorg te geven. Bij mijn eigen praktijk hoef ik geen diagnose te stellen en kan ik echt maatwerk leveren. Zo kan ik mensen helpen met thema’s als eenzaamheid en aanpassingsproblemen, dit wordt in Nederland niet vergoed. Met reizigers werk ik ook al wat preventiever.

Ja want je bent ook zelf een reiziger, je gaf al aan dat je eigenlijk de wereld over wilde, maar door Corona kwam dit er anders uit te zien en reis je nu door Europa. Wat deed dit met je?

Ik dacht dat ik veel flexibeler was, maar ik merkte dat het na een paar maanden me nog dwars zat dat ik nog niet de reis kon maken die ik wilde. Toen ik me dat realiseerde heb ik dat de ruimte gegeven: dit gevoel mag er ook zijn. Het omslagpunt heeft inderdaad even geduurd bij mij.

Ook een cadeautje, want dit kun je weer gebruiken in je eigen praktijk.

Ja inderdaad, op social media zie je vooral veel mensen die hun mooie locaties delen, maar ik probeer daar ook een andere twist te geven, door te laten zien hoe ik mij voelde of wat ik meemaakte op dat moment. En mensen herkennen zich daarin. Ik probeer mensen ook bewust te maken van de keuzes die we in het leven maken door bijvoorbeeld zelf stil te staan bij de vraag waarom ik wil reizen.

En waarom wilde je dat ook alweer het reizen?

Het geeft me zoveel vrijheid en autonomie. Het geeft me zoveel ruimte om te leven zoals ik wil. Ik groei veel harder qua persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het heel fijn om steeds in een nieuwe omgeving te zijn. We zijn twee maanden op Madeira geweest. Dat was de verrassing op de reis. ‘s Ochtends werken en s middags hiken in de bergen. Mijn energielevel was op die manier zoveel beter. Het brengt me veel ook qua energie.

Dit is een prachtige leefstijl die je nu omschrijft. Hoe zouden we lessen kunnen halen uit jouw ervaring?

Je kunt regie houden over je eigen werktijden, kijk wat daarin voor jou goed werkt. Ben je ‘s ochtends het meest productief? Zorg dan dat je de belangrijkste taken in de ochtend doet. Ik hoop dat werkgevers ook op die manier willen meedenken en werknemers de ruimte geven om hun eigen agenda in te delen.

De traditionele werkgever is ook wel bang dat een werknemer te veel vrije tijd pakt, en te veel hiked bijvoorbeeld. Maar ik denk ook, vroeger was het voor jou tien andere medewerkers maar nu is het andersom. Voor de medewerker is het nu tien andere werkgevers. Er is een enorm personeelstekort in de horeca, de zorg en het onderwijs. Een werkgever moet dus nu ook wel nadenken waarom een medewerker graag bij hem zou willen werken. Het vraagt ook wel vernieuwend denken van een werkgever. Maar wat zou een werkgever er nu aan hebben om medewerkers te faciliteren in een leefstijl waarbij ze meer regie krijgen over hun eigen agenda?

ik denk dat dat de resultaten die je wilt behalen gaan verbeteren. Wanneer je goed bent voor je medewerkers dan zorgen zij weer goed voor je klanten. Wanneer ik in de ochtend klanten heb gehad en in de middag ga hiken, heb ik voor ’s avonds weer het gevoel dat ik een nieuwe werkdag in ga en niet helemaal moe en met een vol hoofd de afspraak in ga.

Je bent voor veel mensen toch een inspiratiebron. Ik hoor veel mensen met burn out klachten de wens roepen die meer vrijheid willen en dat ze dingen doen die ze niet willen. Waarom hebben mensen daar toch veel moeite mee? 

Het zou mooi zijn als meer mensen hun gevoel volgen en doen waar ze energie van krijgen. Op dit moment zijn er veel keuzes te maken. We worden meegenomen in een schoolcarrière zonder daar iets van te vinden en daarna is het de vraag ok wat ga je nu doen. Er is weinig aandacht op scholen over hoe voel ik me en waar ben ik goed in. Terwijl het belangrijk is om je hiervan bewust te worden. En wat ik zie is dat mensen zich toch laten tegenhouden door angsten. Wat als ik het niet kan? Wat als ik het financieel niet redt? Dit werkt belemmerend. Het is goed om mensen te leren omgaan met angsten en onzekerheden. Daar ligt zeker nog wel wat werk! Wellicht dat psychologie op scholen hieraan al op jongere leeftijd kan bijdragen.

Maar extra aanbod op scholen daar is toch geen ruimte en geld voor, hoe zou je psychologie dan toch wat meer in het huidige systeem integreren.

Ik volg online een psycholoog die cursussen geeft op (middelbare) scholen, ik geloof dat hier wel wat mogelijkheden voor zijn. Het is mooi wanneer je tijdens je schooltijd met zulke thema’s in aanraking kunt komen.

De Leefstijl Academie is het eens met Michelle dat in deze tijd vakken als zingeving, psychologie en leefstijlkennis in het onderwijs moeten worden opgenomen. Even los van geld en beschikbare leerkrachten is het raar dat de kunst om in balans te leven niet standaard aan kinderen wordt onderwezen. Om deze reden zijn we gestart met workshop Positieve Psychologie voor ouders en leerkrachten. We koppelen dit zelfs aan fysieke trainingen aan jongeren op school. Nieuwsgierig? Neem contact op met ons om eens vrijblijvend te sparren over de mogelijkheden.

Meer weten over Michelle? Ga naar www.reizendepsycholoog.nl of volg haar op Instagram!