Kies je zelf of laat je het aan anderen over? (over leefstijl gesproken)

pigeons

Kies je zelf of laat je het aan anderen over? (over leefstijl gesproken)

Door Karel Jonker

Nederland is een praatland. Zo discussiëren we over het wel of niet dragen van een mondkapje. Al weken worden de voor- en tegenargumenten tegen elkaar afgewogen, maar zonder enig resultaat.  Soms lijkt het of we pas kunnen besluiten als alle 17 miljoen inwoners hun mening hebben gegeven. Intussen lopen alle mensen in landen om ons heen gewoon met een mondkapje op. De praatcultuur die Nederland kenmerkt heeft nogal wat consequenties. Het lijkt erop dat we pas een mondkapje willen dragen als er een besluit over wordt genomen door de politiek. Maar ben je nu echt afhankelijk van een besluit genomen door anderen of heb je een eigen keuze om zelf een mondkapje te gaan dragen?  Het lijkt erop dat we onze eigen verantwoordelijkheid in een dergelijke situatie ondergeschikt maken aan het politieke besluit. Uiteraard nodigt het de media vervolgens wel uit om weken te debatteren over of de politiek de juiste beslissing nam. Dit bracht mij tot een interessante vraag. Hoe neem jij eigenlijk een besluit om in actie te komen?

Laten we het hebben over het thema leefstijl. Net als bij de mondkapjes, is dit ‘corona-tijdperk’ aanleiding om hier bewuster over na te denken. En dus ook over de keuzes maakt op dit vlak. Ik werd getriggerd door de mensen in de loopgroep aan wie ik training geef. Het zijn mensen die met regelmaat hun rondjes lopen en, elk met hun eigen motivatie, in weer en wind de loopschoenen aantrekken. En dan begint de vakantie… een periode waarin we meer tijd, en dus geen belemmeringen, hebben om lekker te sporten. De eerste training na de vakantie merk ik echter al snel wat sportieve terugslag op. Het lopen gaat moeilijk, de ademhaling zit hoog, de benen voelen zwaar en her en der is er een lichte groei van buik en onderkin te bespeuren. Tactisch vraag ik naar het trainingsprogramma in de vakantie, maar steevast hoor ik dat men in de vakantie heeft gekozen voor rust en meer bourgondische prioriteiten. De terugval in de conditie en vooral het uithoudingsvermogen is een frustratie voor later. De toename van het lichaamsgewicht hoort er gewoon bij. Je weet hoe dat gaat in de vakantie. Toch? 

Buiten de vakanties hebben we het te druk. Tijdens de vakanties rusten we uit. Kortom, er is altijd een reden te bedenken die de keuze voor voor bewegen – een gezonde leefstijl – op de lange baan schuift. Dit inzicht motiveerde mij om juist voor de vakantie een sportief doel te stellen. Ik dacht dat het mogelijk moest zijn om te genieten van een ontspannen vakantie en tegelijk een sportieve uitdaging aan te gaan.  Ik besloot om 100 km per week te trainen. Elke dag deed ik een training, de ene keer wat langer dan de andere. Maar aan het einde van elke week wilde de 100 km hebben gehaald. Het resultaat? Het lukte met groot gemak. Door het stellen van een doel en het aanbrengen van enige structuur was het een stuk eenvoudiger om mijn sportdiscipline aan te spreken. Een les die ik leerde uit het Boeddhisme: structuur helpt onze discipline.

Mijn ogen geopend
Ik leefde jaren in een wereld waarin mijn werk en mijn omgeving bepaalden hoe de dag verliep. Afspraken, een uitpuilende agenda en een groot ego brachten mij tot een ongezond patroon waarin overgewicht, stress en een slechte nachtrust de boventoon voerden. Mijn lichaam greep in, en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis zag ik het ineens scherp: ik stond zelf niet aan het roer, anderen bepaalden mijn leven. Niet bewust, maar door mijn eigen, verwrongen beeld van de werkelijkheid die me deed geloven dat werk, uitgaan en aansluiting bij werkgroepen essentieel waren voor erkenning en aanzien. Ik besloot het anders te doen. Door de dingen die voor mij belangrijk waren (vitaliteit, geborgenheid, autonomie) voorop te stellen, werd het maken van keuzes eenvoudiger. Het gaf me structuur, en maakt dat ik geen discussie hoef te voeren over wel of niet te gaan sporten, drinken of overwerken. Mijn agenda met afspraken maakte plaats voor afspraken met mijzelf, als onderdeel van de dagelijkse structuur. En guess what? Ik heb weer een gezond gewicht, ik ervaar veel minder stress en ik heb een stuk meer energie. Het leidde zelfs tot het ontstaan van De Leefstijl Academie. Het geeft mij een gevoel van trots en blijdschap en ik ervaar dat het leven er meer toe doet nu ik het belang van mijn leefstijl scherp zie.

Wie maakt jouw keuzes?
Met andere woorden, ik besloot niet afhankelijk te zijn van de keuzes die anderen voor mij maken, maar zelf het heft in handen te nemen. In hoeverre laat jij de structuur die je krijgt opgedragen door werk, schooltijden, je schoonmoeder, de keuze van de politiek jouw keuzes bepalen? Welke essentiële keuze ligt onder jouw besluit om wel of geen aandacht aan een gezonde leefstijl te schenken? Je kan, net als bij het mondkapjesbesluit, afwachten. Een suikertaks, een rookverbod. En vervolgens lekker mopperen. Maar waarom zou je dat doen? Wanneer je wilt dat jouw actieve of gezonde leefstijl niet afhankelijk is van besluiten van anderen, dan vraagt dat om discipline. Het vraagt om een dagstructuur met ruimte voor beweging, ontspanning en eten met aandacht. En bedenk: ook wanneer je nu wilt zeggen dat je duizend-en-één vergaderingen, verplichtingen en afspraken hebt, het is wel een routine die jezelf in stand houdt. Redenen die je zelf aanhaalt dat je wel wilt bewegen, maar dat de omstandigheden nu eenmaal de oorzaak zijn dat het allemaal niet lukt. Dooremmeren over het al of niet dragen van een mondkapje en pas bereid zijn deze te dragen als het moet is dus eigenlijk de weg van de minste weerstand. Maar waarom niet zelf besluiten en de keuze niet aan een ander overlaten?

Leefstijl is actueler dan ooit. Ook de confrontatie met de vraag waarom het zo moeilijk is om uiting te geven aan een gezonde leefstijl. De Leefstijl Academie geeft ondersteuning in de zoektocht naar dat wat jij écht belangrijk vindt en koppelt deze aan de dingen die je het liefste doet. Aandacht voor balans tussen werk, privé, ontspanning en bewegen. Weg van de discussie met jezelf, de verspilde energie bij het maken van dagelijkse keuzes. Een gevarieerd leven en een gezonde leefstijl kunnen hand in hand gaan, met gezondheid en geluk als logisch resultaat. Ik weet als geen ander dat het niet eenvoudig is. De omgeving speelt een essentiële rol en daar tegen opgewassen zijn is niet eenvoudig.  Juist daarom is het een voordeel als je ondersteuning zoekt en met een begeleider van De Leefstijl Academie jouw specifieke situatie leert aanpakken. Te beginnen bij wat jij zelf als meest essentieel ziet in jouw leven. Daar is de basis voor een stabiele leefstijl. Want als je jouw leefstijl rechtstreeks kan laten aansluiten op jouw passie, jouw waarden en jouw energie, dan gaat het eigenlijk vanzelf.