Het Fitte Brein in Groningen

fitte brein 1 uitgelicht

Het Fitte Brein in Groningen

16 februari 2019, een mooie lentedag in februari. Het is prachtig weer buiten en toch is de zaal van de Groningse Schouwburg helemaal gevuld. 800 mensen zitten klaar om zich te laten inspireren en informeren over de effecten van beweging op het brein en gezondheid.

fitte brein 1

Op het podium verschijnt Karel Jonker van de Leefstijl Academie, hij zal deze middag de rol van dagvoorzitter vervullen. Hij vertelt waarom het voor hem zo belangrijk is dat anderen meer komen te weten over het fit houden van de brein: “10 jaar geleden was ik zelf 30 kilo zwaarder, door verandering in mijn leefstijl voel ik mij fitter en ben ik gezonder. Als echte Groninger ben ik er dan ook trots op dat het Fitte Brein nu in Groningen is.”

Hij kondigt de eerste spreker aan: Oud wereldkampioen en Olympisch kampioen schaatsen én fysiotherapeut Ard Schenk. In zijn lezing legt hij uit waarom het zo belangrijk is om te investeren in je lichaam. “Onze leefstijl wordt steeds meer aangepast aan de maatschappij. Juist daarom is het zo belangrijk om de focus weer op jezelf te leggen. Als je investeert in je lichaam door goede voeding, beweging en rustmomenten, geeft dat lichaam je daar iets voor terug: zelfstandigheid tot op hoge leeftijd. Hoe oud we worden, weet niemand, maar hoe we oud worden kunnen we beïnvloeden.”

fitte brein 2

Rust roest.
Neurobioloog Dick Swaab is de volgende spreker. Hij heeft één hele duidelijke boodschap: ‘Rust roest.’ Aan de hand van vele voorbeelden en wetenschappelijk onderzoek wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om niet alleen te bewegen maar juist ook om ons brein actief te houden met nieuwe informatie en nieuwe of ingewikkelde opdrachten. “Iedere hersencel maakt contact met 100 tot 100.000 andere cellen. We hebben zo’n 100.000 km bevezeling in ons brein. Het belang dat we ook cognitief ons brein actief houden is voor deze bevezeling belangrijk om te blijven functioneren op kwalitatief niveau.”

fitte brein 3

Suzanne de Jong, ambassadeur van de Edwin van der Sar Foundation, komt als eerste na de pauze. Na de vertoning van een prachtige film over haar ervaringen wordt ze geïnterviewd door Erik Scherder. Ze maakt erg veel indruk met haar inspirerende verhaal. Een paar dagen na haar bruiloft én zwanger van haar eerste kindje, wordt ze getroffen door een hersenbloeding. Door middel van revalidatie waar beweging een van de belangrijkste factoren is, heeft ze veel van haar functionaliteiten teruggekregen. Blijven bewegen is belangrijk. Zo doet ze thuis nu eigenlijk alles bijna zelf. “Ik wil geen traplift, want ik moet mezelf uitdagen om zelf de trap op te lopen. Stofzuigen, schoonmaken, het helpt me allemaal om in beweging te blijven.’’ Daarnaast blijft ze zichzelf ook uitdagen op andere gebieden om te blijven ontwikkelen. “Dit betekent soms over grenzen gaan, maar hierdoor blijf ik groeien. Ik merk dat mijn hersenen dit nodig hebben, de balans tussen cognitieve en fysieke uitdaging is belangrijk voor mij.”

Bewegen stimuleert het brein.
Aansluitend op het verhaal van Suzanne gaat Neuropsycholoog Erik Scherder verder en zet de zaal na zijn enthousiaste lezing letterlijk in beweging. Scherder laat zien dat door de huidige maatschappij men minder beweegt. Zelfs in het onderwijs is er minder aandacht voor. Maar laten wij ons leiden door wat ‘men’ van ons verwacht of nemen we zelf het heft in handen? Wanneer we minder bewegen dan ons goed is, is de kans aanzienlijk groter dat we op latere leeftijd minder zelfstandig zijn en dus hulpbehoevenden kunnen worden. Aan de hand van onderzoeken laat hij verrassende, maar soms ook schrikbarende resultaten zien, waardoor je je beseft dat een inactieve leefstijl niet meer kan. De beweegnorm is minimaal 30 minuten per dag aaneengesloten. Het is verbluffend hoeveel mensen hier niet aan toe komen. Bewegen is dus nodig, bewegen stimuleert het brein. Het draagt bij aan een betere communicatie tussen de hersenhelften en stelt dus ouderdomsziekten uit.

fitte brein 4

In de pauze en na afloop was er tijd voor een gezellige borrel en werd de foyer druk bezocht waar diverse partners waaronder, Edwin van der Sar foundation, Imagine Run app en de Leefstijl Academie stonden om nog meer informatie te geven.

Een prachtige dag op een geweldige locatie waar wij warm op terugkijken!

fitte brein 5
(van links naar rechts: Edwin Kuipers van Imagine Run, Karel Jonker (dagvoorzitter) van de Leefstijl Academie, Ard Schenk, Neuropsycholoog Erik Scherder, Suzanne de Jong Ambassadeur Edwin van der Sar foundation,  Maurice Brederode directeur Edwin van der Sar foundation, Neurobioloog Dick Swaab.)