Lammert Kamphuis: ‘Doe regelmatig iets tegendraads.’

tegendraads 1 uitgelicht

Lammert Kamphuis: ‘Doe regelmatig iets tegendraads.’

Op vrijdag 1 februari organiseerde de Leefstijl Academie in samenwerking met Agents of Change de lezing ‘Nait Soezen, Moar Doan’ met filosoof Lammert Kamphuis. De lezing is een onderdeel van een drieluik met twee complementaire workshops die in februari zullen volgen. De toegankelijke en interactieve lezing werd als prikkelend en verrassend ervaren.

Om 19.00u stroomde de eerste gasten binnen bij de Doopsgezinde kerk aan de Oude Boteringsestraat in Groningen. Bij aanvang geeft Karel Jonker, eigenaar van de Leefstijl Academie, aan waarom dit georganiseerd wordt: ‘Vanuit de gezamenlijke visie waarbij een ieder in regie is om een verandering in zijn of haar leven te bewerkstelligen, maar waar soms nog de juiste tools voor nodig zijn, organiseren we gezamenlijk met Agents of Change een lezing en twee workshops waarbij je geïnspireerd wordt door een filosoof, een workshop waarbij je op zoek gaat naar jouw waarden in het leven en een workshop om dit in praktijk te brengen.’

tegendraads 1

Filosoof Lammert Kamphuis gebruikt filosofische wijsheden om ons alledaagse bestaan een beetje lichter te maken. Filosoferen is nadenken over je eigen denken, zodat je jezelf, anderen en de wereld beter begrijpt. “Van de Griekse filosoof Epicurus heb ik geleerd dat onrust en ontevredenheid vooral ontstaan van onze grote verlangens. Men heeft 3 soorten verlangens. De eerste soort bestaat uit natuurlijke en noodzakelijke verlangens, zoals geen honger hebben, geen pijn en niet eenzaam. Als die basisverlangens vervuld zijn genieten we daar vaak niet echt van, omdat we nog andere soorten verlangens hebben. Zoals verlangen naar alsmaar meer en beter, of naar succes, status en macht. Verlangens zijn mooi, maar ook gevaarlijk als ze onbewust jouw levensgeluk in de weg staan. Ontmantel en relativeer die belemmerende verlangens bij jezelf. Stel jezelf de vraag: als ik dit bereik/ krijg/ doe, word ik dan per definitie gelukkig? Zodra je minder verlangt naar wat je niet hebt, kun je meer genieten van wat je wel hebt.

tegendraads 2

Tegendraads zijn helpt.
Lammert Kamphuis vertelt vervolgens over Filosoof Diogenes. Hij leefde in een ton en provoceerde graag. Hij zei: ‘je leeft het fijnst als je afkeurende blikken kunt weerstaan.’ Oefen jouw onafhankelijkheid, doe regelmatig iets tegendraads. Voorbeelden als met je handen eten wanneer je bij iemand op visite bent, of midden in de supermarkt op de grond zitten komen langs.
De groep wordt gevraagd welke tegendraadse tips en ideeën zij hebben en verrassende antwoorden volgen. ‘De rondvraag initiëren en dan gelijk weglopen.’ Of wanneer iemand je aankijkt, pas wegkijken als de ander wegkijkt.’
Met nieuwe inzichten, inspiratie en goede tips vanuit de filosofie sluit Kamphuis met een prachtige quote van Cicero (106 – 43. v. Chr): ‘Ik verzeker je, er bestaat medische kunst voor de ziel. Het is filosofie, wiens hulp niet, zoals bij lichamelijke ziektes, van buitenaf komt. In de filosofie streven we er met al onze kracht naar om in staat te zijn onszelf te genezen.’

Aansluitende workshops om in actie te komen.
Tot slot bedankt Margo van der Wolf van Agents of Change, Lammert Kamphuis voor een inspirerende lezing en krijgen de aanwezigen nog één laatste opdracht. Schrijf op een ansichtkaart een (tegendraadse) boodschap voor jezelf. Deze zal in de komende weken worden opgestuurd.

tegendraads 3

Daarnaast zijn er in februari nog twee workshops te volgen, hiervoor hoef je niet de lezing van Lammert Kamphuis gevolgd te hebben:

13 februari Workshop ‘Heb jij een waardenloos leven?’
Leidt jij je leven of wordt jij geleid door het leven? Wanneer jij de regie kwijtraakt of wellicht al kwijt bent over je leven, heb jij dan nog wel jouw persoonlijke waarden centraal staan? Want voor welke waarden sta jij als individu? Hoe vaak denk je aan deze waarden? In deze workshop maak jij een goede start met het vinden van jouw persoonlijke waarden, ga je aan de slag te gaan met dát wat jou gelukkig maakt en hoe jij een waardenvol bestaan creëert.

Deze workshop wordt aangeboden door de Leefstijl Academie op 13 februari van 19.00u. – 22.00u. Locatie: House of Change, Oude Boteringsestraat 47, Groningen.

27 februari Workshop ‘Design your life.’
In een snel veranderende wereld waarin steeds minder aandacht is voor jouw talent en ‘werkgeluk’ ontwerpen we tijdens deze workshop nieuwe ideeën en passende acties die een betekenisvolle bijdrage leveren aan jouw leven. Je zal de workshop uitlopen met meer inzicht in je eigen talent en hoe jij je talent kan inzetten om te bereiken wat jij voor ogen hebt.
Deze workshop wordt aangeboden door Agents of Change op 27 februari van 19.00u. – 22.00u. Locatie: House of Change, Oude Boteringsestraat 47, Groningen.