Verbinden met de juiste ‘zelf’ – een andere kijk op persoonlijk leiderschap

istockphoto 1249641728 170667a

Verbinden met de juiste ‘zelf’ – een andere kijk op persoonlijk leiderschap

Dit is een gastblog van Hutch Herchenbach. Hutch woont in Austin America en is Wim hof enthousiast, ademcoach en hij organiseert retreats waarin de ontwikkeling van jezelf in de breedste zin centraal staat. We vroegen heb zijn kijk te delen op persoonlijk leiderschap. 

Word je wel eens boos op jezelf als je je niet aan een dieet houdt of als je de energie niet kunt verzamelen om je werk gedaan te krijgen? Waarom lijkt het soms zo gemakkelijk en bij anderen zo moeilijk? We geven onszelf graag de schuld en zeggen dat we geen motivatie of wilskracht hebben, maar in werkelijkheid is dit niet het probleem. Het probleem is dat op die momenten de verkeerde versie van “onszelf” opdook. Er zijn veel versies van “onszelf” (of ikken) die gedurende onze dagen en ons leven verschijnen.

Enkele voorbeelden van verschillende versies van mijzelf zijn: 

De luiaard: elke actie voelt overweldigend en ik wil gewoon gaan liggen
De presteerder: mijn werk voelt spannend en ik ben volledig betrokken
De sociale vlinder: het gesprek vloeit en ik raak diep geïnteresseerd in het leven van anderen
De veelvraat: dit eten/drinken is zo lekker dat ik niet kan stoppen met consumeren totdat het op is
De gezondheidsfreak: behandelt mijn lichaam als een tempel en zal in het openbaar bewegen en strekken zonder dat ik me zorgen hoef te maken dat ik er als een gek uitzie
De kluizenaar: doet de deur op slot en krult zich een paar dagen op met een boek of duikt diep in konijnenholen op YouTube (ik heb een maand lang onderzoek gedaan naar koelsystemen)
En nog veel, veel meer

Een mentor van mij vertelde me over een tijd dat hij als kind worstelde met zijn verschillende zelf, en dus ging hij naar een therapeut. De therapeut vertelde hem: “Het is alleen een probleem als je NIET weet dat er verschillende versies van ‘jij’ zijn.” Deze zelven zijn gewoon verschillende denkwijzen die we op een bepaald moment hebben. En hoewel het lijkt alsof er goede en slechte zelven zijn, zijn er eigenlijk alleen goede en slechte tijden voor de verschillende zelven om zich te presenteren. Alle zelven kunnen goed zijn en daarom is het niet nodig om ze te schamen. Als mijn lichaam rust nodig heeft, ben ik blij dat ik de luiaard zijn vrije loop kan laten en ik bed kan blijven liggen zonder me zorgen te maken over mijn takenlijst. Als ik na een zware week bij goede vrienden ben, laat ik de veelvraat graag nog een glas wijn inschenken en blijf wat later op. Het probleem bestaat dus alleen wanneer het verkeerde zelf op het verkeerde moment aanwezig is. Tijden waarop je de presteerder nodig hebt om je werk gedaan te krijgen, maar de luiaard de deken over je hoofd trekt.

Maar hoe ontdek je welke ‘ikken’ je hebt en hoe je ze laat verschijnen op het juiste moment? 

Stap 1 is om je verschillende ‘ikken’ te leren kennen. Observeer jezelf en noteer welke kanten je allemaal hebt. De volgende stap is om te beslissen of het zelf dat aanwezig is, geschikt is voor de specifieke activiteit die je probeert uit te voeren. Als dat zelf juist is, dan is het perfect! Zo niet, dan zijn er een paar tools die je kunt gebruiken om voor die specifieke tijd over te schakelen naar een andere versie van jou. Ik gebruik graag verschillende ankers zoals ademhaling, beweging, geur of muziek. Het mooie van ankers is dat we allemaal onze eigen kunnen maken en ontdekken wat het beste voor ons werkt. Hoe meer ankers u gebruikt, hoe groter de kans dat u de gewenste staat bereikt; soms kun je echter alleen de adem gebruiken. Ik zal voorbeelden geven van degene die ik gebruik en voel je vrij om ze uit te proberen, maar als je manieren vindt om deze ankers te personaliseren, worden ze nog effectiever! Voorbeelden van ankers zijn adem, beweging, geur, geluid of een voorwerp. Zo kun je een bepaald woord, een bepaald lied of een diepe zucht of een armband gebruiken om de juiste ‘ik’ te laten verschijnen op het juiste moment. Een t-shirt, horloge of nummer kan je helpen om je te laten vlammen op het podium of je juist te laten relaxen na een dag werken. Het doel is nooit om perfect te zijn maar om de menselijke ervaring aangenamer te maken. En dit wordt gemakkelijker als je de juiste geest op het juiste moment hebt.

Beste medemens, hopelijk heeft dit artikel wat gedachten losgemaakt en je enthousiast gemaakt om nieuwe dingen te proberen. Vergeet niet om geduld te hebben met jezelf (zelf) en je nooit te schamen voor wie er ook is! Ze hebben allemaal een goede tijd en plaats. Als je deze concepten interessant vindt, raad ik je ten zeerste aan om Your Symphony of Selves van James Fadiman en Jordan Gruber te lezen. Bekijk ook Kasper van der Meulen (IG: @kaspersfocus) voor meer ademwerktools. EN als je dit artikel leuk vond of als het je aan andere praktijken deed denken, deel ze dan gerust met mij 🙂 (IG: @who.is.hutch of hutchenbach@gmail.com).