Mindfulness op het werk

In veel werksituaties zijn kwaliteiten als  stevigheid, incasseringsvermogen, creativiteit, motivatie en ‘opmerkzaamheid’ nodig. Kwaliteiten die goed tot hun recht komen als het leven in  balans is, als draagkracht en draaglast met elkaar in evenwicht zijn.

Het leven kan soms (veel) drukker zijn dan anders. Teveel dingen die je bezig houden, die effect op je hebben of moeten veranderen en daardoor spanning of stress opleveren. De training is bedoeld voor wie met meer aandacht voor zichzelf krachtiger in het leven wil staan en meer regie wil hebben/krijgen over zichzelf. Je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen. In een mindfulness training leer je met milde en open aandacht aanwezig te zijn bij dat wat er is, zonder te oordelen.

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden, zoals bewust ademen, het gewaarworden van lichamelijke signalen, eenvoudige yoga houdingen, inzicht-meditatie en stress-gewaarzijn. Het is geen therapie of praatgroep. Wel wordt er veel geoefend, thuis en tijdens de training, en worden ervaringen uitgewisseld. Zo leer je je bewust te worden van lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten. Je leert waar je grenzen liggen en wat spanning verhogend of -verlagend werkt.